In 7 stappen naar een passende school

Stap 1: De eerste voorbereiding

Begin op tijd met de voorbereiding op de schoolkeuze. In groep 6 of 7 heb je vaak al een indruk of je kind op vwo, havo of vmbo thuishoort.

Stap 2: Welk schoolniveau?

Het schooladvies van de basisschool in februari bepaalt op welk niveau jouw kind aan de middelbare school kan beginnen. Niet alleen wat het kind kan, maar ook de leerhouding wordt hierin meegenomen.

Stap 3: Hoe zit het met het ‘leerklimaat’?

Als het nog niet zo duidelijk is hoe je kind zich qua ‘leerpres­taties’ gaat ontwikkelen, kies dan voor een lyceum of brede scholengemeenschap waar opklimmen of afzakken niet zo’n probleem is. Kijk ook naar het leerklimaat, en verkijk je niet op labeltjes als Montessori en Dalton.

Stap 4: Kijk welke scholen het best presteren

Welke scholen bieden gemiddeld de meeste kans op succes?

• Zoek op de landkaart je woonplaats op en bekijk de kwaliteit van scholen bij je in de buurt
  • De officiële oordelen over de ‘leerop­brengst’ per school vind je op onderwijsin­spectie.nl

Stap 5: Ga kijken en luisteren

Maar staar je niet blind op ranglijsten. Laat je kind gaan kijken op open dagen, praat zelf met leraren. En besef dat open dagen ook maar één venstertje zijn waardoor je de school kan bekijken: hoe gaat het straks in de praktijk van alledag?

Stap 6: Aanmelding, toelating, kennismaking

Begin maart moet er echt gekozen worden. In de meeste steden is half maart de officiële aanmelding bij de scholen. Uiterlijk in mei krijg je definitief bericht over de toelating. De regels verschillen per stad en soms per school.

Stap 7: En daarna…

De stap naar een nieuw school maak je – hopelijk – niet elk jaar. Maar het is niet de laatste keuze die er te maken valt. Ook in de volgende jaren kan het nog alle kanten op met een schoolloopbaan. Zorg vooral dat je kind plezier in het leren houdt. Dan komt het verder vast goed.

Tips

• Wil je dat je kind met extra plezier naar school gaat, kijk eens naar sportklas, kunstklas of scienceklas.
  • Als je denkt dat de docent in groep 8 het niet goed ziet, ga dan met hem of haar praten. En blijf je het oneens, dan kán je een second opinion gaan zoeken.
  • In de Keuzegids Middelbare Scholen vind je per provincie en niveau de beste scholen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om succesvolle doorstroming van kinderen en het aantal leerlingen per docent. Op Kiesjeschool.nl kun je verder inzoomen op de kwaliteit van de scholen bij jou in de buurt.
  • In juni, mag je kind voor het eerst naar de nieuwe school – voor een kennismakingsdag. Zorg dat je zoon of dochter vrolijk en onbevangen naar die dag gaat. Het is prettig als het snel ‘klikt’ met de nieuwe leraren.
  • Tip: Sta je over vier, vijf of zes jaar voor de keus van een vervolgopleiding? Kijk tegen dan eens naar een van de Keuzegidsen voor mbo, hbo of universiteit.

Hbo

Mbo